Wat is chakra en waarom chakra yoga?

What is chakra and why chakra yoga?

Je kan een chakra zien als een draaiwiel van energie. De chakra’s zitten in het midden van je lichaam, van onderen naar boven. Je hebt zeven chakra’s en elke chakra heeft zijn eigen functie. 

Zonder dat je het weet en ziet, loopt er een energie door je lichaam heen. De energie komt uit de kosmos en uit de aarde en stroomt continu omhoog en omlaag. De chakra’s zorgen dat deze energie vloeien omhoog en omlaag kan stromen. Wanneer de chakra’s goed zijn werk doen zit je lekker in je vel. 

Soms raken chakra’s geblokkeerd, waardoor de energie niet meer vloeiend door je lichaam stroomt. Bepaalde klachten linken aan een bepaald chakra. Door specifieke oefeningen, zoals chakra yoga uit te oefenen kan je jouw chakra’s meer openen of zelfs sluiten. 

Chakra yoga

Chakra yoga is een van de populairste typen yoga ter wereld. Chakra yoga is een soort yoga die zich richt op het balanceren van de verschillende chakra's. Het is belangrijk om te weten dat het verder gaat dan alleen yoga, het gaat bij deze vorm van yoga vooral om de geest en het lichaam. Chakra yoga kan je helpen duidelijkheid te vinden en je te concentreren op de dingen die belangrijk voor je zijn. Wanneer je in staat bent om je chakra's in balans te brengen, verbetert je algehele gezondheid. 

Het wordt aanbevolen om veel verschillende redenen, waaronder de fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid. Chakra yoga wordt voor verschillende doeleinden beoefend. Sommigen gebruiken het als lichaamsbeweging, sommigen gebruiken het als een vorm van meditatie, anderen gebruiken het als spirituele oefening voor spirituele groei, en sommigen gebruiken het als een middel tot zelfzorg.

Het doel van Chakra Yoga is om fysieke houdingen en meditatie te gebruiken om de energiecentra wakker te maken en in balans te brengen. De vorm yoga wordt gebruikt als een manier om iemands energieniveaus te zuiveren en in evenwicht te brengen, waardoor ze mentale helderheid en emotionele stabiliteit bereiken. Het kan ook worden gebruikt als een schild tegen negatieve energieën.

De zeven chakra’s (van onderen naar boven)

Voordat je weet of je chakra’s in balans zijn, moet je natuurlijk weten welke chakra’s je überhaupt hebt. We hebben de zeven chakra’s van onderen naar boven in het lichaam op een rijtje gezet. 

Wortelchakra (Muladhara)

Wortelchakra zorgt voor stabiliteit. Het is de verbinding tussen mens en aarde. Wanneer je wortelchakra in balans is, is stabiel en gelooft in zichzelf en anderen. Als het wortelchakra uit balans is, ben je angstig en onzeker. 

Sacraalchakra (Svadisthana)

Dit chakra kan je ook wel zien als het ‘onderbuik gevoel’. Ook ligt de seksuele energie in dit chakra. Het chakra staat voor emoties en voelen. Als Sacraalchakra in balans is, kan je open over je emoties praten en zit je goed in je energie. Wanneer het chakra uit balans is kan je emotioneel instabiel zijn, je straalt geen emotie uit.

Zonnevlechtchakra (Manipura)

In dit chakra ligt onze innerlijke kracht. Het element vuur hoort bij dit chakra, dit element ondersteunt de spijsvertering. De energie geeft je de kracht om te bewegen en om fysiek te blijven. Als het chakra in balans is, werkt jouw spijsvertering goed en ben je fysiek in balans. Zodra het chakra uit balans is, merk je dat aan de spijsvertering. Je kunt last hebben van bijvoorbeeld de maag of lever. Ook ben je fysiek zwakker.

Hartchakra (Anahata)

Bij hartchakra hoort het element lucht. Ons hart, bloedsomloop, middenrif en bovenrug zijn hier onderdeel van. Hartchakra zorgt voor liefde en verbinding. Wanneer het chakra in balans is straal je liefde en sympathie uit, maar wanneer het chakra uit balans is kan je pijn in borst en longen ervaren. Je mist liefde naar jezelf en anderen.

Keelchakra (Vishuddi)

Het keelchakra bevindt zich in het midden van onze keel, het wordt geassocieerd met communicatie, gevoel van eigenwaarde en het vermogen om onze gedachten en gevoelens te verwoorden. Het is de eerste chakra die zich opent en rond de leeftijd van zes jaar en op het moment van het eerste spreken in bewustzijn komt. Wanneer dit chakra uit balans is, kan het problemen veroorzaken met spreken, heesheid en keelpijn.

Voorhoofdchakra (Ajna)

Het voorhoofdchakra wordt geassocieerd met het derde oog, het voorhoofd, het derde ooglid en de pijnappelklier. Het voorhoofdchakra controleert ons vermogen om waar te nemen wat er om ons heen gebeurt. Wanneer het onevenwichtig is, kan het symptomen veroorzaken, waaronder hoofdpijn, moeite met scherpstellen, het gevoel overweldigd te zijn en een onvermogen om anderen te begrijpen of te communiceren.

Kruinchakra (Sahasrara)

Kruinchakra staat centraal voor ons bewustzijn, vertrouwen, toewijding, inspiratie en positiviteit. Wanneer ons kruinchakra uit balans is, kan je een gebrek aan vertrouwen en energie hebben. Je weet niet meer goed wat je wilt en je kan waanbeelden krijgen of hysterisch in je hoofd zijn.

Herken je bepaalde symptomen over een of misschien wel meerdere chakra’s die uit balans zijn? Chakra yoga is de oplossing om je chakra’s weer in balans te brengen, weer goed in je vel te zitten en om je gezondheid te verbeteren. Om chakra yoga zo optimaal en fijn mogelijk uit te kunnen voeren, kan je gebruik maken van onze dikke yoga matjes of yogablokken van Bamboa Yoga.  

Volgende lezen

The Journey from A-FTNSS to Bamboa: Embracing Change